Artxiviu de l’horta
Viatja per la memòria oral de l'horta a través de la web
Artxiviu de l’horta

'La saviesa de l'horta s'està perdent, la bretxa generacional fa que coneixements ancestrals sobre la nostra manera de viure i cultivar la terra s'estiguen esborrant de la memòria a marxes forçades', afirmen Cristina Centeno i Guillem Palau.

Cristina ve del món de l’audiovisual i Guillem es professor en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica de la UPV i patró de la Fundació Assut. Els dos formen part d’Artxiviu, un col·lectiu de 10 persones que des de diferents disciplines tenen com a objectiu comú salvaguardar i recuperar la memòria de l’horta. Ho fan recopilant i divulgant material audiovisual relacionat amb el seu paisatge, les històries de les seues gents i les seues costums. 

Converses de vida

Carmen Cariñena, la filla del Moliner d’Albalat, va morir fa uns mesos, però abans deixà testimoni sobre l’horta en una de les ‘converses de vida’ que pots veure en la web d’Artxiviu. Es tracta d’una sèrie documental que mostra experiències d’agricultors, homes i dones que han viscut i viuen l’horta. En estos vídeos, els protagonistes oferixen el seu punt de vista sobre els canvis percebuts al seu entorn vital i la seua visió sobre el pas del temps.

Rec a manta

Altra de les iniciatives que van iniciar l’any passat i està tenint molt bona acollida és ‘Rec a manta’, una convocatòria pública per a que, des de casa, qualsevol puga recolzar la recuperació d’esta memòria a través de vídeos domèstics curts on s’entrevista a persones majors amb les que l’autor tinga un vincle familiar o emocional. És el cas de l’entrevista a Ramón Gimeno, un agricultor d’Albuixec que conta com es cultivava el cacau fa anys. 

A la web d’Artxiviu també podràs veure documentals més extensos com ‘Poemes a l’horta’ o ‘Aigua nova’.

Artxiviu de l’horta pretén reivindicar i sensibilitzar el món rural que representa l’horta de València i crear xarxa en un món que està ací al costat, però que continua d’alguna manera desconnectat dels habitants de la ciutat.

El documental ‘Esperant l’aigua’ de Miguel Ángel Baixauli al 2012, va ser l’espurna d’inici per a que este col·lectiu començara el seu camí de recopilar documents audiovisuals. ‘El nostre objectiu continua sent mantindre viva la memòria de l’horta i donar visibilitat a la bretxa generacional que amenaça de dissoldre en l'oblit la història de la nostra horta' conclou Guillem.

Foto: Raquel Clausí 

Visita la web