COOPERATIVA TOT AL NATURAL
Com fer de l’horta un territori social i solidari
COOPERATIVA TOT AL NATURAL

Si a Ana Maria Bidang li hagueren dit fa dos anys que seria la presidenta d’una cooperativa agroecològica a l’horta de València mai s’ho hauria cregut. Als seus 50 anys portava dos anys desocupada i no havia xafat un camp en la seua vida. 

Va ser una amiga també guineana qui li va comentar la iniciativa Agrosolidaris, un curs en que ensenyaven a cultivar amb tècniques ecològiques a persones desocupades de llarga durada i que tenia com a objectiu formar una cooperativa social per a poder fer efectiva la comercialització dels seus productes.

‘Em va interessar de seguida perquè veia que el curs tenia un objectiu, no només era aprendre a cultivar, sinó que es tractava de crear una cooperativa. Vaig pensar, si ix bé ja tenim treball tots i això fa molta il·lusió, mai havia aprés a muntar una empresa i gestionar-la’, comenta Ana Maria.

Cultivar i gestionar 

 ‘Tot al natural’ és una cooperativa multicultural d’agricultura local i social. És el resultat d’Agrosolidaris, un projecte solidari i d’economia social creat per l’ONG Fundació per la Justícia i que conta amb el recolzament de València Activa . El seu objectiu és formar a persones desocupades en agricultura ecològica, tècniques empresarials i finalment la creació de la cooperativa.

Quique Messeguer és el seu coordinador. Té 27 anys, és enginyer agrònom, màster en agroecologia i va ser un dels professors del curs. ‘Només portem uns mesos com a cooperativa, és tracta de la part final del curs i la més complicada perquè ja parlem de la vida real. Anem poc a poc i València Activa continua recolzant-nos, però estem donant tot el que tenim per a que esta cooperativa siga rendible’, ens conta Messeguer.

Ell coordina un grup de 5 agricultors, dos colombians, dos guineanes i un de Mali. Començaren cultivant dos fanecades en la Partida de Dalt a Campanar i ara ja treballen 20 fanecades en diferents punts de l’horta com Castellar, En Corts, Foios o Vinalesa.

‘Tenim terres que ens han cedit agricultors que ja no les treballaven i també alguna immobiliària que les tenia paralitzades, però com que anem creixent ja tenim un parell de terrenys arrendats per a poder donar eixida a tots els nostres productes’ comenta Messeguer.

La parada del mercat

En setembre van obrir una parada al mercat de Torrefiel des d’on Ana Maria té contacte amb els consumidors i pot contar quina és la seua funció social. A banda dels habituals del mercat tenen com a clients altres associacions, algun restaurant i particulars que els encarreguen cistelles setmanals. 

Cultiven productes de temporada, ecològics i de proximitat, una labor que a banda de millorar la terra permet, amb molt esforç, donar esperança d’autoocupació i autogestió a persones que s’han sentit excloses per falta de treball.

Tot al natural no només és una cooperativa de productes ecològics de l’horta, te un rerefons social que impregna de solidaritat tot els seus productes i els fa encara més pròxims.

Més informació