FUNDACIÓ ASSUT
Mecenatge per a la preservació del patrimoni natural de l’horta i l’Albufera
FUNDACIÓ ASSUT

En 2010, quan els efectes de la crisi començaven a ser visibles, un grup de valents implicats en la conservació del patrimoni natural i cultural de l’horta i l’Albufera uniren forces per a crear la Fundació Assut. 

Es tracta d’una institució que oferix mecenatge per a projectes enfocats a recuperar el paisatge i el territori, la memòria històrica i el patrimoni. Entre els seus objectius destaquen la millora de la qualitat mediambiental de l’horta i el Parc Natural de l’Albufera, l’estudi i investigació del paisatge i el patrimoni natural i humà i la divulgació i promoció dels seus valors històrics, paisatgístics i culturals.

‘El que ens distingix és que som una fundació formada per un patronat professional, no tenim una gran empresa ni cap institució pública darrere, som un equip de tècnics i això ens dona llibertat de moviments encara que també ens perjudica a l’hora de finançar projectes’, ens comenta Bosco Dies, enginyer agrònom i director tècnic de la Fundació Assut.

Projectes abordats

Al llarg d’estos anys la Fundació Assut s’ha convertit en peça imprescindible per a dinamitzar projectes al voltant de l’horta i l’Albufera. Han desenvolupat gran nombre d’iniciatives com el projecte de conservació i recuperació del regadiu històric de Godella. També han creat un acord amb la comunitat de regants de la partida de l’Estell que els ha permès recuperar patrimoni als arrossars i recuperar sèquies que estaven en desús. L’any passat presentaren el llibre ‘el Parc Natural de l'Albufera: 30 Anys, 30 Mirades’, una obra commemorativa del 30 aniversari de la declaració d’este espai com a parc natural i també han dut a terme un diagnòstic de l’activitat agrària a l’horta d’Alboraia, al mateix temps que continuen amb el projecte de recuperació de la memòria històrica Artxiviu.  

‘No parem de recercar subvencions, ajudes i benefactors per a poder abordar iniciatives a les que les administracions públiques no arriben o no tenen com a prioritat. La Fundació ens permet prendre decisions més àgilment que des de l’estament públic’, afirma el seu director tècnic.

Projectes en marxa

En estos moments estan immersos en diferents projectes, alguns dels quals estan a punt de vore la llum, com un periòdic per a divulgar iniciatives al voltant de l’Albufera que arribarà a tots els municipis que l’envolten. També estan preparant la commemoració del 750 aniversari de la cessió de la Sèquia Reial de Montcada a la comunitat de regants, i continuen amb la divulgació a escolars per a que es sensibilitzen amb la situació del paisatge que ens identifica com a valencians. 

‘Les principals dificultats les trobem en el finançament dels projectes. Quan començarem amb la Fundació pensàvem que el teixit empresarial seria més participatiu en este tipus de iniciatives de conservació d’allò nostre, però hem vist que, llevat d’alguna excepció, a les empreses els costa recolzar projectes minoritaris, i que des de l’administració tampoc se’ls incentiva per a que s’animen’ conclou Bosco Dies. 

Malgrat les dificultats, després de 8 anys, la Fundació Assut s’ha convertit en un exemple d’operativitat, tot un emblema de la protecció i impuls del patrimoni natural i cultural de l’horta i l’Albufera de València

Visita la web