La Unió de Llauradors
‘Per a que els nostres fills continuen cultivant l’horta, hem de fer-la rendible’
La Unió de Llauradors

La Unió de Llauradors i Ramaders du 40 anys al servici dels agricultors i són una de les principals organitzacions que estan assessorant en la creació del Pla d’Acció Territorial de l’Horta que s’aprovarà en breu.

Per a La Unió, la protecció de l’horta passa per la protecció del llaurador. Asseguren que l’horta només pot estar viva si es traduix en una sostenibilitat mediambiental, social, paisatgística i que siga rendible econòmicament. ‘Això procurarà que els nostres fills i els fills dels nostres fills puguen conrear l’horta’, afirma Ferran Gregori, enginyer agrícola i tècnic de la Unió.

Des de la Unió de Llauradors apunten que serà l’economia la que aportarà la protecció. ‘L’horta sempre ha sigut un assumpte econòmic i haurà de seguir sent-lo, així hi haurà altres beneficis colaterals però la base ha de ser que siga rendible per a l’agricultor’ comenta Joan Ramon Peris, qui fora el secretari general fundacional de la Unió.

Estos son els principals arguments que esgrimix la Unió de Llauradors respecte del futur de l’horta:  

Conèixer la situació real de l’horta

El Pla d’Acció de l’Horta (PATH) que se està tramitant, ha de partir de conèixer quina es la situació real actual. Quants professionals hi ha, quin percentatge de terra està arrendat, quin és en propietat, si està previst el relleu generacional l’edat dels agricultors... 

Proximitat sí, però no només proximitat

 València no és capaç d’absorbir tot el que es produïx en l’horta, pel que es fa necessari obrir-se cap a altres mercats nacionals i també a la internacionalització. 

Producció ecològica sí, però no només producció ecològica

Una agricultura convencional respectuosa ha de continuar convivint amb l’agricultura ecològica, al mateix temps que es va formant al consumidor per a que tinga una major cultura de consum de productes ecològics. 

Major informació per a l’agricultor

S’advoca per que l’agricultor tinga accés a major informació per a poder planificar els seus cultius en funció de la demanda.

 Formació a l’agricultor i al consumidor:

Una de les claus que apunten és la professionalització de l’agricultor, sense oblidar a qui també treballa la terra. Insistixen en que és necessària la formació en dos aspectes, cap al llaurador amb ensenyaments tècnics, però també d’empreniment, per que puga fer rendible el seu negoci. 

I per altra banda està el consumidor que també necessita aprofundir en aspectes com la proximitat, el consum ecològic i els beneficis socials de consumir productes de l’horta. 

Des del 2011 La Unió gestiona el projecte Puntdesabor, per al cultiu, venda directa i distribució, sense intermediaris, fonamentalment d'hortalisses i fruites procedents de l'agricultura ecològica i de proximitat. L'aposta d'este  projecte són els productes locals i consum de proximitat, les cadenes curtes de comercialització i uns preus basats en paràmetres de justícia i ètica des d'un punt de vista agroecològic i social.

 ‘Per a que s’aprove el Pla d’Acció de l’Horta, ha d’aprovar-se la llei de l’horta, però a la base està el Pla Agrari, sense un pla agrari realista, la resta de les peces no serviran de res’ explica Ferran Gregori.

‘El romanticisme està bé però no salvarà l’horta, si no es fera una cosa atractiva i viable, l’agricultor deixaria de cultivar-la’, conclou Joan Ramon Peris. 

En uns mesos vorà la llum el PATH, que serà el pla que, en principi, hauria de canalitzar les noves perspectives per al futur de l’horta de València.

Visita la web