Llavors d’ací
Els guardians de les llavors autòctones
Llavors d’ací

Quan compres una tomaca, saps si estàs consumint una varietat autòctona o una hibridació dissenyada a un laboratori? Tens idea de la quantitat de varietats valencianes de tomaca que es conserven en l’actualitat?

Dani Martínez vol donar resposta a qüestions d’este estil. És un biòleg a qui el seu interès per la biodiversitat i l’amor a la terra el va portar fa 7 anys a dedicar-se per complet al cultiu de l’horta. Junt a altres 150 socis forma part de ‘Llavors d’ací’, una associació que es preocupa per la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària en tot el territori de la Comunitat Valenciana. Ho fan recuperant llavors autòctones i creant un banc genètic viu de varietats històricament vinculades a la zona. 

‘Al llarg dels segles els llauradors han anat seleccionant collita rere collita les millors llavors per a mantindre viu el patrimoni històric de l’horticultura valenciana. Hui, la comercialització massiva de llavors està fent perillar eixes varietats que protegien amb tota la seua passió els nostres avantpassats’, ens comenta Dani. 

Protegir i divulgar

Els objectius de ‘Llavors d’ací’ són conèixer, recuperar i conservar les varietats tradicionals. També divulgar i promoure l’ús d’estes en l’agricultura ecològica. 

Per a això duen a terme diverses activitats al llarg de l’any, com les trobades d’intercanvi de llavors tradicionals. En estes jornades pots compartir informació i materials amb agricultors i aficionats. Açò fa que, no només es conserven les llavors, sinó també els coneixements agrícoles i les costums.

Y una volta a l’any ‘Llavors d’ací’ organitza la fira de la biodiversitat cultivada, un gran encontre on posar en comú la saviesa i les experiències del agricultors. 

Un banc de llavors vives

Dani Martínez ens explica les diferències entre un banc merament genètic i un com el que ells estan creant: ‘Les institucions públiques creen bancs de llavors conservades en termoplasma per perpetuar les varietats, però nostre banc de llavors està viu’. Alguns socis cultivem de manera periòdica varietats autòctones per a que no es perguen, continuem fent selecció de les millors llavors en cada collita i així ens assegurem que es mantenen les millors característiques en els fruits’.

El seu treball diari va enfocat a que les llavors estiguen en mans dels llauradors i no tinguen que comprar altres modificades que no responen a les característiques històriques de la nostra terra. 

‘Hi ha més de 300 varietats de tomaca valenciana que s’estan conservant, són les millor adaptades a la nostra terra. Estes espècies tradicionals suposen una riquesa inestimable, que unides als coneixements que els agricultors tenen sobre els seus cicles i les seues tècniques de conreu, proporcionen un tresor que ha de ser conservat i millorat per poder així garantir la seguretat alimentària, l’equilibri ecològic i la riquesa culinària que a tots ens interessa’ conclou Dani Martínez.

De la mateixa manera que hi ha animals en extinció i paisatges en extinció, en quant a cultius també hi ha moltes varietats que, de no ser per iniciatives com ‘Llavors d’ací’, es perdrien i passarien a ser història oblidada de la nostra cultura tant agrícola com gastronòmica.

Visita la web