Projecte Parcel·les
Acosta’t als horts urbans a través de la tecnologia
Projecte Parcel·les

T’agradaria cultivar un hort urbà? Saps quants hi ha a la teua ciutat? Coneixes el seu funcionament i quins requisits es necessiten per a formar part d’ells? Ja pertanys a algun hort urbà i t’agradaria tindre una ferramenta que t’ajude a la seua gestió?

Estes van ser algunes de les preguntes que es feren un grup d’amics que comptaven amb dos aficions: d’una banda, el cultiu d’hortalisses per a autoconsum, i d’altra, la tecnologia.

Entre ells estaven Raquel Gálvez i Cristina Serrano, dos joves valencianes, dissenyadores de producte, que es van convertir en les principals impulsores de Parcel·les, un projecte d’innovació social oberta que empra la tecnologia per a la gestió i divulgació d’horts urbans.

‘Les dos iniciarem converses amb els horts urbans de Benimaclet i vam estar uns mesos visitant diferents iniciatives, assistint a les seues assemblees, veient el funcionament intern d’estos col·lectius. Escoltar les seues històries i compartir eixos moments ens va fer detectar tota una sèrie de necessitats en el funcionament quotidià dels horts urbans’, ens conta Raquel Gálvez.

Dins el seu procés d’investigació s’adonaren de que els ‘hortolans urbans’ tenien dificultats en gestionar el treball col·lectiu. D’altra banda, van veure que mols urbanites no sabien en què consistien els horts i com accedir a informació sobre ells.

Per a pensar en solucions concretes es van realitzar sessions de co-creació i participació entre hortolans, techies i persones interessades en fomentar ‘jardins comestibles’ a la ciutat.

Este va ser el germen de les dos iniciatives tecnològiques que estan prenent forma baix el paraigües del projecte Parcel·les: la App Huertarea i la web Huert-on.

Huertarea, posar ordre en l’hort

Gestionar les tasques col·lectives d’un hort urbà no és cosa senzilla. Esta aplicació mòbil funciona com a gestor de tasques i servix per a gestionar la comunicació entre els membres del col·lectiu, organitzar torns, sembrar, retirar les males herbes, revisar el bon manteniment de les parcel·les, etc.

Huertarea també té com a objectiu incentivar el treball col·lectiu. Per això, la App també compta amb un cert component de gamificació per a donar visibilitat a la tasca que fa cadascú i promoure-la. Pots regalar llavors simbòliques o aconseguir aixades cada volta que demostres haver realitzat quefers concrets.

Huert-On, el mapa dels horts urbans

Huert-On és una web on pots trobar els horts urbans de la teua ciutat per la localització, conèixer les seues normes, les seues característiques, com inscriure’t, informar-te sobre la història del projecte i saber quines són les seues característiques. A través de la web podràs trobar l’hort urbà que més s’aprope al teus interessos i gustos i saber si hi ha zona per a xiquets, si disposa de barbacoa, si és de lloguer o autogestionat, etc. 

Parcel·les, pel moment es finança amb una ajuda de l’Ajuntament de València a la innovació social i es troben en recerca de nous patrocinadors.  

És un projecte que t’aproxima al món de l’autoconsum mitjançant el cultiu en horts urbans i ho fa junt a la tecnologia, però tocant terra. Com diu Raquel Gálvez, ‘per molts documentals que veges sobre l’horta, fins que no cultives el teu propi encisam no pots aplegar a sentir la màgia de fer créixer l’aliment que després vas a dur a la teua taula’.

Visita la web