SAVIS DE L’HORTA
Un documental sobre l’art de viure
SAVIS DE L’HORTA

 Joan ‘el Ceba’, Marcelino, Amparo Nácher, i Vicent Martí tenen prou coses en comú: tots quatre han nascut i viscut en l’horta. Tots han dedicat la seua vida a l’agricultura i els quatre són protagonistes de Savis de l’horta, un curtmetratge documental que vol transmetre la saviesa d’estos experimentats habitants de l’horta de València.

David Segarra és el director d’esta peça documental de 14 minuts on es recull la saviesa d’estos llauradors que han viscut per i per a l’horta. ‘No és un documental sobre agricultura, és un documental sobre l’art de viure d’una gent que sempre ha viscut de manera harmònica amb la natura, en comunitat i amb uns valors que paga la pena donar a conèixer ara que tanta falta fan’, així resumix el curtmetratge el seu director.

Els valors de la terra

Savis de l’horta representa un diàleg amb la gent major de l’horta que ens traslladen la seua visió del món i de la vida. La resiliència, la voluntat, l’honradesa i la solidaritat són alguns dels valors que transmet este curtmetratge. Com el seu director afirma, ‘són llauradors, no son teòrics, la seua és una saviesa pràctica, que servix per a viure. Se basen en les seues experiències, ens parlen de com vivien de xiquets, de les dificultats que tenien però també de la llibertat que respiraven, i ens comparen com era la infantesa a l’horta fa 70 anys i com és ara dins de la ciutat’.

David i el seu equip han estat treballant intensament durant 4 mesos per a realitzar este curt documental amb tècnica cinematogràfica. Hores i hores de gravació condensades en només 14 minuts amb un treball que ha sigut intens i meticulós. ‘Volíem fer un treball artesà perquè hem d’intentar estar a l’alçada de la saviesa d’estos agricultors, hem estat pendents fins de l’últim detall en la producció,’ ens comenta David Segarra. De fet, la banda sonora està creada expressament per a l’ocasió pel músic i investigador de la música d’arrel mediterrània Efrén López, un detall de la cura que han posat per a que este documental siga una xicoteta obra d’art.

De l’horta al món  

Savis de l’horta s’estrenarà en maig al Festival Internacional de Cine Documental DOCS València i ja està inscrit en altres 18 festivals internacionals de tots els continents. ‘Els nostres llauradors són com els mestres budistes de l’orient o els savis ianomamis de la selva amazònica però d’ací, de la nostra terra, de l’horta. Són el savis de la nostra cultura. D’ells he aprés que vull ser com ells’ assegura Segarra. ‘Són persones que han treballat molt, molt dur, amb molt esforç però que estan absolutament realitzats i que tenen una immensa alegria de viure, estan en contacte permanent amb els cicles naturals de la vida i tenen un sentiment de comunitat que a les ciutats s’ha perdut. En l’horta els veïns s’ajuden uns als altres en tot, en la ciutat ni els coneguem.’

Joan, Marcelino, Amparo i Vicent s’han convertit per uns minuts en cronistes d’un món que s’ha transformat totalment però que manté en la seua essència els valors de solidaritat, l’amor per la natura i l’honradesa, eixos que, apunta el seu director, ‘són els valors que més trobe a faltar en la societat de hui i que més falta fa que es recuperen’.

Tràiler